You are currently viewing HORMONIT TASAPAINOON LUONNOLLISESTI

HORMONIT TASAPAINOON LUONNOLLISESTI

HORMONIT TASAPAINOON LUONNOLLISESTI

Kärsitkö ikävistä PMS tai vaihdevuosioireista? Onko kuukautisten kanssa ongelmia?

Naishormonien vaikutus hyvinvointiin ja elämänlaatuun on hyvin kokonaisvaltaista. Hormonaalisen epätasapainon aiheuttamat vaivat ovat valitettavan yleisiä kaikenikäisillä naisilla ja moni miettii, mitä asialle voisi tehdä.

Mielestäni tieto siitä, miten elimistömme toimii on tärkeä lähtökohta tilanteen parantamiseksi. Tiedätkö sinä miten hormonit vaikuttavat hyvinvointiisi?

Hyvinvointivalmentajana ja diplomihomeopaattina olen jo pitkään perehtynyt monipuolisesti tähän aiheeseen ja koostanut tietopaketin aiheesta, jotta voin auttaa asiakkaitani mahdollisimman monipuolisesti.

 

HORMONEIDEN SINFONIAORKESTERI

 Hormonit säätelevät ihmisen kaikkia elintoimintoja. Ne muodostavat monimutkaisen järjestelmän, jonka toiminnasta tunnetaan vasta pieni osa. Erilaisia hormoneja ja muita viestiaineita on tähän mennessä löydetty yli 50 ja lisää löytyy jatkuvasti. Keho varmistaa monimutkaisen säätely- ja palautejärjestelmän avulla, että hormoneita erittyy verenkiertoon juuri oikea määrä. Hormonijärjestelmän eri osat voivat tarvittaessa jossain määrin korvata toisiaan ja muutos yhdessä osassa vaikuttaa kaikkiin muihin osiin. Hormonit toimivat sinfoniaorkesterin tavoin ja jokaisella on merkityksensä harmoniseen kokonaisuuteen.

Sukuhormonit ovat paljon enemmän kuin pelkkien sukupuolelle tyypillisten ominaisuuksien ilmentäjiä ja niillä on merkittävä vaikutus jokapäiväiseen hyvinvointiin: mielialaan, jaksamiseen ja seksuaalisuuteen. Naishormonit vaikuttavat kuukautiskierron lisäksi mm. aineenvaihduntaan, luuston tiheyteen, ihon elastisuuteen ja unenlaatuun.

Toisinaan hormonitasapaino voi häiriintyä, mistä seuraa erilaisia oireita. Yksinkertaisimmillaan heilahdukset voivat tuntua päänsärkyinä tai väsymyksenä. Yleisimpiä naishormonien eli estrogeenin ja progesteronin (keltarauhashormonin) epätasapainosta johtuvia ongelmia ovat PMS-oireet, kuukautisongelmat, esivaihdevuosioireet ja monenlaiset vaihdevuosivaivat.

Kuumia aaltoja voi hillitä terveellisellä ruokavaliolla

MITEN HORMONAALISIA ONGELMIA VOIDAAN HOITAA?

Voimme vaikuttaa hormonitasapainoon elämäntavoilla ja monilla luonnonmukaisilla keinoilla. Oikea ravinto, oikeat ravintolisät ja rohdosvalmisteet sekä monet täydentävät hoidot tuovat helpotusta yleisimpiin vaivoihin, kuten PMS- ja kuukautisongelmiin ja niillä voidaan myös ennaltaehkäistä ja lievittää vaihdevuosioireita.

Keho itse tuottaa tarvitsemansa hormonit ja tarveaineet niihin saadaan ravinnosta. Tärkeintä on kokonaisuus sillä keho tarvitsee monipuolisesti vitamiineja, hivenaineita, entsyymejä, aminohappoja rasvahappoja, kuituja ja probiootteja. Monen ongelman takana olevaa estrogeenidominanssia voidaan hoitaa tulehdusta laskevalla ruokavaliolla, hormoneja tasapainottavilla kasviksilla ja yrteillä sekä sopivilla ravintolisillä.

Hormonitasapaino on riippuvainen ruokavalion lisäksi maksan hyvästä toiminnasta ja suoliston kunnosta. Hormonitasapainoa voidaan tukea tulehdusta laskevalla ruokavaliolla ja maksan optimaalisen toiminnan tukemisella.

Tarvittaessa voidaan käyttää myös bio-identtisiä hormonivalmisteita, joissa vaikuttava hormoni on samanlaisessa muodossa ja vaikuttaa samalla tavalla kuin kehon itse tuottama hormoni eikä siten rasita elimistöä ja maksaa samalla tavalla kuin synteettiset valmisteet. Kyseessä ovat pienellä annostuksella ihon kautta vaikuttavat progesteroni- ja estrogeenivoiteet, joiden molekyylirakenne on täysin samanlainen kuin niillä hormoneilla, jotka syntyvät luonnollisesti elimistössä. Nämä luonnollisen kaltaiset hormonivalmisteet eivät kuitenkaan ole luontaistuotteita. Suomessa kaikki progesteronia sisältävät voiteet huolimatta progesteronin alkuperästä on luokiteltu lääkkeiksi. Annan mielelläni lisätietoja aiheesta konsultaation yhteydessä ja voin opastaa tarvittaessa testeihin ja bio-identtisiä voiteita tunteville lääkäreille.

 

TÄRKEIMPIÄ SYITÄ HORMONAALISIIN ONGELMIIN

Ennen kuin epätaspinoa lähdetään hoitamaan hormoneilla oli ne sitten bio-identtisiä tai synteettisiä, on aina syytä selvittää mikä aiheutti alun perin hormonien epätasapainon? Sukuhormonien epätasapainon syynä on yllättävän usein elämäntapoihin liittyviä tekijöitä, etupäässä huono ruokavalio ja/tai jatkuva stressi. On tärkeätä myös sulkea pois ja selvittää mahdolliset lääketieteelliset syyt oireiden taustalla. Tavallisia syitä ovat kilpirauhasen toimintahäiriöt ja lisämunuaisten erittämät hormonit.

Sokeriaineenvaihdunta vaikuttaa insuliiniin, joka on yleisin hormonaalisen epätasapainon laukaisija. Jos insuliini on jatkuvasti liian korkealla, se nostaa myös kortisolin tasoa, vaikka henkilöllä ei olisikaan stressiä. Kohonnut kortisoli taas laskee serotoniinin tasoa (vaikutus mielialaan), melatoniinin tasoa (vaikutus uneen) ja sukupuolihormoni progesteronin tasoa (vaikutus mm. PMS oireisiin, turvotukseen, mielialaan jne).

Stressi on huonon verensokerin hallinnan ohella suurin syy sukuhormonien erityksen vinoutumiseen. Nykyajallemme tyypillinen pitkittynyt stressi voi tarkoittaa fysiologisen stressin lisäksi henkisesti kuluttavaa työtä, vaikeita ihmissuhteita, suurta vastuuta perheestä ja lähimmistä, yksinäisyyttä jne. Tällainen mielen stressi voi saada hypotalamuksen ja aivolisäkkeen toiminnan pysyvästi tolaltaan.

Hormonituotannossa yhden nousu (stressihormoni kortisoli) laskee toista (sukuhormonit) ja päinvastoin. Stressitilanteessa sukuhormonien eritys kärsii, sillä niiden rakennusaineet kuluvat stressihormoni kortisolin ylituotantoon.

Esimerkiksi stressitilanteessa kuukautiskierto voi häiriintyä ja kuukautiset saattavat jäädä pois. On myös syytä pohtia, ovatko 40-50 vuotiaan naisen kuumat aallot, unettomuus, väsymys ja mielialavaihtelut ”normaaleja vaihdevuosioireita” vai ovatko liian kova stressi ja suorittaminen heikentäneet sukuhormonituotantoa ennen aikojaan?  Kuumat aallot ja hikipuuskat saattavat johtua myös kortisolin ja kilpirauhashormonien epätasapainosta.

Hormonihäiritsijät
Tärkeätä on myös välttää ympäristöhormoneita, jotka ovat estrogeenisesti vaikuttavia kemiallisia yhdisteitä, jotka voivat joutua elimistöön ravinnon, juomaveden, hengitysilman ja ihon kautta. Näitä xenoestrogeenejä sisältyy kosmetiikkatuotteisiin, aurinkorasvojen UV-suodattimiin, muoveihin ja moniin torjunta-aineisiin. Myös juomavesi voi sisältää hormonihäiritsijöitä, sillä ehkäisyvalmisteissa käytetty puolisynteettinen etinyyliestradioli ei hajoa jätevedenpuhdistamoilla. Monet raskasmetallit häiritsevät hormonitoimintaa tunkeutumalla soluihin ja kudoksiin. Näitä ovat lyijy, elohopea, cadmium ja alumiini. Ympäristöestrogeenien saantia voidaan vähentää käyttämällä luonnonkosmetiikkaa ja puhdistusaineita, välttämällä muovia ja muita synteettisiä valmisteita.

Synteettiset hormonit vaikuttavat elimistön hormonitasapainoon koska ne lamaannuttavat naisen omaa hormonituotantoa ja häiritsevät eri hormoneiden yhteistoimintaa. Synteettiset hormonit eivät ole samanlaisessa kemiallisessa muodossa kuin kehon omat. Niiden sanotaan vaikuttavan kehon omien hormonien tavoin, mutta monien naisten kokemat haitat sekä hormoniehkäisyn aikana, että pitkään sen lopettamisen jälkeen kertovat jostain muusta. Monia naisten kokemia oireita ei osata yhdistää synteettisten hormonivalmisteiden käyttöön. Lisäksi ne kulkeutuvat vesistöihin ja luontoon.

 

VINKKEJÄ PAREMPAAN HORMONITASAPAINOON

Ruokavalion tasapainottaminen on ensimmäinen askel, kun tavoitteena on balanssissa oleva hormonitoiminta. Parasta on puhdas ja kasvispainoinen ruokavalio, joka sisältää laadukkaita proteiineja ja hyviä rasvoja. Kuiduilla on iso rooli, sillä ne sitovat käytetyt ylimääräiset hormonit ja auttavat niiden poistumista elimistöstä.

Vältä sokerin ja muiden nopeiden hiilihydraattien lisäksi huonolaatuisia rasvoja (kasvimargariinit, palmu-, rypsi- yms. öljyt) ja punaista lihaa koska ne lisäävät tulehdusta. Vähennä kofeiinin ja alkoholin kulutusta. Karsi ruokavaliosta lisä- ja säilöntäaineita sisältävät einekset ja juomat. Kiinnitä huomiota ruoka-aineallergioihin ja -herkkyyksiin ja vältä sopimattomia ruokia.

Useiden tutkimusten mukaan seleenin, jodin, raudan, sinkin, magnesiumin,
D-vitamiinin ja B-ryhmän vitamiinien saanti ravinnon kautta on monella riittämätöntä. Siinä tapauksessa monivitamiinivalmisteiden nauttiminen voi toimia ravitsemuksellisena turvaverkkona. Erityisen tärkeitä ravintolisiä kaikenikäisten naisten lisääntymiselimistölle ovat sinkki, B-vitamiiniit erityisesti B12 ja foolihappo, D3– ja E-vitamiini sekä Omega 3 (EPA & DHA rasvahapot).

Maksan ja suoliston tukeminen on tärkeätä. Maksan puhdistukseen sopivia kasveja ovat tilli, rosmariini, kumina, kurkuma, inkivääri, sitruuna, artisokka ja shizandra. Hyvillä suolistobakteereilla on myös keskeinen rooli estrogeenin pilkkomisessa ja eliminoimisessa. On ruoka-aineita, joilla voidaan tukea hyvää suolistobakteerikantaa, kuten hapatetut tuotteet ja monet kuiturikkaat vihannekset (mm. parsakaali, purjo) jotka tarjoavat ravintoa hyville maitohappobakteereille. Suoliston flooraa kannattaa tukea laadukkailla probioottivalmisteilla.

Adaptogeenit ovat luonnonmukainen ja tehokas keino tukea elimistöä stressaavissa tilanteissa. Adaptogeeni on aine, joka lisää kehon kykyä sopeutua eli adaptoitua sisäiseen ja ulkoiseen stressiin vahvistamalla immuunijärjestelmän, hermoston ja eri rauhasten toimintaa. Erityisesti naisen hormonitasapainoon vaikuttavia ja suositeltavia adaptogeeneja ovat Siperian ginseng, lakritsijuuri, sitruunamelissa sekä ashwagandha, joka vahvistaa lisämunuaisia ja auttaa säätelemään stressitasoa. Ashwagandha voi auttaa kehoa palautumaan stressistä ja parantamaan unenlaatua.

Kuumat aallot tulevat usein yöllä kun aurinko laskee.

TÄYDENTÄVÄT HOIDOT JA HOMEOPATIA

Kun välittää omasta hyvinvoinnista ja pitää huolta kehosta ja mielestä, hormonitkin ovat paremmassa tasapainossa jolloin esi- ja vaihdevuosioireet ovat todennäköisesti paljon lievemmät.

Täydentävät lääkkeettömät hoidot kuten akupunktio, vyöhyketerapia, osteopatia ja hormonijooga tasapainottavat kehoa ja mieltä ja auttavat vähentämään kemikaalikuormitusta. Ne auttavat voimaan paremmin kokonaisvaltaisesti ja jokainen voi löytää niistä itselle sopivimmat.

Täydentävistä hoidoista homeopatia on ollut monien apuna paremman hormonitasapainon saavuttamisessa. Hoidossa pyritään huomioimaan epätasapainon moninaiset syyt ja tarkastellaan ihmistä kokonaisuutena. Koska emotionaalinen stressi ja mielen taso ovat merkittäviä tekijöitä hormonaalisessa tasapainossa, homeopaatti pyrkii löytämään taustalla olevat yksilölliset syyt, jotka vaikuttavat hoidettavan henkilön terveydentilaan. Hoito tapahtuu haastattelun kautta ja lääkeaine valitaan henkilön yksilöllisen oirekokonaisuuden perusteella, ei pelkästään yksittäisen oireen pohjalta.

Homeopaattiset lääkeaineet ovet peräisin luonnosta ja ne valmistetaan tarkasti määrätyillä ja ympäristöystävällisillä menetelmillä mm. kasveista, eläinkunnasta ja mineraaleista. Parhaan hyödyn homeopaattisesta hoidosta voi saada yksilöllisessä koulutetun homeopaatin tekemässä hoidossa.

WHO:n mukaan homeopatia on maailman toiseksi yleisimmin käytetty hoitojärjestelmä ja sitä käytetään mm. Keski-Euroopassa laajasti koululääketieteen rinnalla.

Kokemusperäisen hyödyn lisäksi homeopaattisen hoidon käytöstä vaihdevuosioireiden hoidossa on tehty myös tieteellistä tutkimusta, josta esimerkkinä on Dr. Macias-Cortes Edel et al. tekemä plasebokontrolloitu satunnaistettu kliininen koe: ”Individualized homeopathic treatment and fluoxetine for moderate to severe depression in peri- and postmenopausal women: a randomized, double-dummy, double-blind, placebo-controlled trial”.

Tutkimuksessa verrattiin yksilöityä homeopaattista hoitoa saanneiden ryhmää fluoxetine-lääkkeen saanneiden ja placeboa saanneiden ryhmiin. Tutkimuksen mukaan homeopatia ja fluoxetine ovat tehokkaita ja turvallisia antidepresantteja vaihdevuosi-iäassä oleville naisille ja ne erosivat teholtaan huomattavasti placebosta. Homeopatia paransi myös menopaussioireita, mutta fluoxetine ei.

Englanninmielisessä videossa Dr. MAcias-Cortes kertoo tutkimuksesta ja sen tuloksista:

Tutkimuksen yhteenveto löytyy linkistä
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25768800

Toivottavasti tästä blogista on ollut sinulle hyötyä. Halutessasi voit varata ajan ilmaiseen 10 min. puheluun, jossa voimme keskustella tilanteestasi ja miten voin mahdollisesti olla avuksi.