You are currently viewing APUA  UNIONGELMIIN

APUA UNIONGELMIIN

Uni on keskeisen tärkeä osa terveyttä ja se vaikuttaa monella tavalla hyvinvointiin ja elämänlaatuun.
Unen aikana elimistö rakentaa energiavarastojaan ja korjaa kudoksia. Lisäksi riittävällä unella ja levolla on suuri merkitys ihmisen oman puolustusjärjestelmän, eli immuniteetin vahvistamisessa.

Unettomuuteen voi olla useita fysiologisia ja emotionaalisia syitä, hormonitoiminnan epätasapainosta stressiin. Ne on syytä tutkia perusteellisesti ja hoitaa uniongelmaa kokonaisvaltaisesti.

Varsinkin naisilla esi- ja vaihdevuosien yhteydessä nukkuminen ja uni voi muodostua ongelmaksi. Tähän on olemassa useita syitä. Unihormoni melatoniini linkittyy uni- ja valvetilan säätelyyn ja myöhäiskeski-iässä sen tuotanto alkaa laskea. Joten kun sekä melatoniinin että naishormoneiden tasot laskevat, tuloksena on usein univaikeuksia.

Naishormoni estrogeenilla on kokonaisvaltaisia vaikutuksia ja naisen olo saattaa ratkaisevasti riippua siitä, onko hänen elimistössään estrogeenia liikaa vai liian vähän. Estrogeenitason lasku vaihdevuosissa aiheuttaa kuumien aaltojen lisäksi sitä, että unienlaatu itsessään on huono ja vaikka nainen saa unta illalla, hän herää yöllä tai aamuyöstä eikä saa enää unta. Tämä on yksi hankalimmista vaihdevuosioireista ja siihen voi saada apua bio-identtisestä hormonikorvaushoidosta.

Estrogeenin lisäksi myös keltarauhashormonilla, eli progesteronilla on suuri merkitys unen laatuun. Progesteronin erityksen väheneminen on tulevien vaihdevuosien ensimmäinen hormonaalinen muutos, ei suinkaan estrogeenin. Se, että progesteronia on liian vähän ja estrogeenia on liikaa suhteessa progesteroniin, on usein ongelma. Vaikka naisella on edelleen kuukautisia, osa niistä saattaa olla anovulatoorisia eli ovulaatiota ei tapahdu. Tai sitten ovulaatio on estynyt hormonaalisen ehkäisyn takia. Jos ovulaatiota ei tapahdu, elimistön oma progesteronituotanto tipahtaa merkittävästi. Matala progesteronitaso tarkoittaa puolestaan sitä, että estrogeenia on suhteessa liikaa, jolloin puhutaan estrogeenidominanssista.

Liiallinen estrogeenivaikutus voi tuntua pöhötyksenä ja yliherkkyytenä ja unet voivat olla hukassa. Progesteronia sen sijaan sanotaan rentoutushormoniksi ja se syventää unta. Se muuntautuu rauhottavaksi allopregnanolone nimiseksi neurosteroideksi, joka vaikuttaa aivojen GABA reseptoreihin. Kun progesteronin taso on korkea (esim. heti ovulaation jälkeen) myös uni on syvempää.

Myös stressi ja siihen liittyvä stressihormoni kortisoli vaikuttaa keskeisesti unenlaatuun, sillä kortisoli vähentää serotoniinin ja melatoniinin eritystä. Lisäksi kortisolin vaikutuksesta myös progesteronituotanto vähenee, millä on vaikutuksia naisten hormonitasapainoon ja myös unenlaatuun.

Kehon hormonien määrää voidaan mitata erilaisilla kokeilla. Veren seerumista tehtävät mittaukset eivät välttämättä kerro paljonko ko. hormonia on sitoutuneena. Virtsan hormonimittaukset antavat sensijaan paremmin tietoa tutkittaessa hormonien, kuten estrogeenin aineenvaihduntatuotteita. Esimerkiksi Dutch hormonitestin avulla voidaan selvittää sukupuoli- ja lisämunuaishormonit ja niiden metaboliitit helposti tehtävällä kuivavirtsatestillä. Lisätietoja hormonikonsultaatiosta ja testeistä:
https://danielasalomaa.com/hormonitasapaino/

Entä miten nukkumista ja unenlaatuun voidaan parantaa luonnonmukaisesti ? Ensisijaisen tärkeätä on huolehtia unirytmistä ja sisäisen kellon eli sirkadiaanisen rytmin säännöllisyydestä ja pitäytyä siinä kiinni, myös viikonloppuisin ja lomilla.

Valolla on keskeinen merkitys vuorokausirytmin ylläpidossa ja se vaikuttaa suoraan melatoniinin tuotantoon. Univaikeudet ovat selvästi lisääntyneet työn toteutuessa yhä enemmän sisällä istuen, päätteellä työskennellen ja mobiililaitteiden parissa vietetyn ajan lisääntyessä.

Päiväsaikaan on tärkeätä oleilla ulkona luonnonvalossa. Siinä korostuva sininen valo estää melatoniinin tuotannon päivällä ja pimeässä taas melatoniinia erittyy käpyrauhasesta. Me vietämme kuitenkin paljon aikaa iltaisin sinisen valon vaikutuksessa (mm. TV, älylaitteet) ja tämä voi sekoittaa melatoniinintuotantoa. Tutkimusten mukaan LED-valaistus estää viisi kertaa tehokkaammin melatoniinin tuotannon kuin hehkulamput!

Säännöllinen liikunta parantaa unenlaatua. On kuitenkin hyvä välttää intensiivistä liikuntaa iltaisin, koska sillä voi olla piristävä vaikutus. Stimulantit (kahvi, alkoholi, musta tee, energia- ja kolajuomat ) heikentävät unenlaatua.

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio on myös tärkeätä, koska ruokavaliolla voidaan vaikuttaa hormonitasapainoon ja sitä kautta parantaa unen laatua. Perusohje on vähentää sokerin ja muiden nopeiden hiilihydraattien osuutta ja lisätä eriväristen kasvisten, marjojen ja hedelmien syöntiä. Myös laadukkaat rasvat ja proteiinit ovat tärkeitä. Einesten ja muiden pitkälle prosessoitujen ruokien, huonolaatuisten rasvojen ja lisäaineiden käyttöä tulee välttää. Iltaisin on hyvä nauttia tryptofaania sisältäviä ruokia, mm.banaani, kalkkunaliha, kurpitsansiemenet. Lue lisää tryptofaanin hyödyistä paremman unen saantiin tästä

LUONNONMUKAISET KEINOT PAREMPAAN UNEEN*

Säännöllinen päivä- ja iltarytmi sekä selkeät nukkumisrutiinit ja optimaaliset nukkumisolosuhteet ovat tärkeitä. Kun nämä perusedellytykset on kunnossa, voi kokeilla luonnonmukaisia keinoja parantaa unen laatua. Olemme yksilöitä ja se, mikä auttaa yhdelle ei välttämättä tehoa toiselle. Vaihtoehtoja on kuitenkin useita joten jokainen saa toivottavasti helpotusta uniongelmaansa.

MAGNESIUM ja KALSIUM

Näiden mineraalien puutostila saattaa aiheuttaa levottomuutta ja unettomuutta. Magnesiumista erityisesti on todettu olevan yleisesti puutosta koska mm. stressi kuluttaa sitä. Suositeltava annos on 200-300 mg illalla 45 min. ennen nukkumaanmenoa. Kalsiumin suositusannos on 400 mg illalla.

5-HTP
5-hydroksitryptofaanivalmiste, joka yleensä yhdistetään magnesiumiin ja B-vitamiiniin, toimii luonnollisen unihormoni malatoniinin rakenneosana aivoissa. Otetaan illalla, puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa.

L-TEANIINI
Teaniini (toiselta nimeltään 5-N-etyyli-L-glutamiini) on aminohappo, joka on alun perin löydetty ja eristetty vihreästä teestä. Teaniinia ei pidä sekoittaa teiiniin, joka on teen sisältämästä kofeiinista käytetty nimitys. Teaniinilla on mm. rauhoittava, stressiä vähentävä ja unen laatua parantava vaikutus.

VALERIAANA
Rohtovirmajuuri eli valeriaana on yksi rauhoittavimmista yrteistä. Sitä on käytetty satoja vuosia rauhoittavana hoitona tuskaisuuden ja lihasjännityksen vähentämiseen sekä unenlaadun parantamiseen. Se nostaa aivojen gamma-aminovoihappotasoa (GABA). Valeriaana voi auttaa nukahtamaan nopeammin ja heräilemään öisin vähemmän. Tutkimuksissa sen on todettu toimivan tehokkaasti eikä vaikuttavan reaktionopeuteen tai keskittymiskykyn seuraavana aamuna.

SITRUUNAMELISSA
Melissa officinalis yrttikasvilla on rauhoittava ja spasmeja lievittävä vaikutus. Sitä käytetään yleisesti stressiperäisten oireiden, kuten ruoansulatusvaivojen, levottomuuden, päänsäryn ja unettomuuden lievittämiseen Kuten valeriaanakin, sitruunamelissa nostaa GABA:n tasoa, mikä lievittää tuskaisuuden aiheuttamaa ärsytystä.

Testatessa useita yrttejä sitruunamelissan havaittiin vaikuttavan tehokkaammin kuin valeriaana, kamomilla tai humala. Sitruunamelissaa voidaan käyttää tarvittaessa yhdessä valeriaanan kanssa, mutta sitruunamelissaa ei pidä käyttää unilääkkeiden kanssa yhtäaikaisesti kuten ei muitakaan luontaistuotteita!

KAURANVERSOUUTE
Avena Sativa vaikuttaa rauhoittavasti hermostoon. Lisäksi se voi lievitttää mielitekoja ja toimii apuna tupakoinnin lopettamisessa. Kauranversouute sisältää hormonin rakenneosia, joten sitä suositellaan myös estrogeenipuutteesta kärsiville naisille. Sitä käytetään myös lievän masennuksen, uupumuksen ja stressin hoitamiseen. Kauraversouutetta voi käyttää hyvin myös päiväaikaan sillä sen vaikutus ei ole varsinaisesti unettavaa.

R14 HERMO- JA UNITIPAT
Dr. Reckewegin homeopaattinen yhdistelmävalmiste sisältää useita rohtoina tunnettuja kasveja D6 potenssissa. Tämä tarkoittaa sitä, että lähtöaineita on laimennettu jonkin verran, mutta valmiste sisältää edelleen näitä lähtöaineita fyysisessa pitoisuudessa. R14 tipat sisältävät mm. Avena Sativaa, Chamomillaa, Ignatiaa, Passiflora incarnataa ja Valeriaanaa.
Indikaatioina on unettomuus, erilaiset univaikeudet, pinnallinen tai kevyt uni, rauhattomuus, hermostuneisuus, hermostunut kiihtyminen sekä henkisten konfliktien aiheuttamat seuraukset pitkällä aikavälillä.

LAVENTELI ETEERINEN ÖLJY
Aito laventeliöljy on tunnettu sen puhdistavista ominaisuuksista. Se myös rauhoittaa mieltä, auttaa unentuloon, stressiin ja ahdistukseen. Päinvastoin kuin useimpia eteerisiä öljyjä, laventeliöljyä voi muös käyttää pieniä määriä suoraan iholle, myös pieniin nirhaumiin, haavoihin tai lieviin paöovammoihin.

Näiden lisäksi voit saada apua uniongelmiin homeopaattisten aineiden avulla.
Tässä muutama lääkeainekuvaus yleisimpiin tilanteisiin:

ACONITUM:
Levottomuutta, ahdistusta ja pelkotiloja iltaisin. Sopii yllättävien, akuuttien tilojen alkuoireisiin, etenkin flunssan influenssan alussa tai kylmettymisen jälkeen. Tilanne voi johtua myös traumasta, säikähdyksestä tai shokkitilasta, kuten vakavan onnettomuuden jälkeen, luonnonkatastrofista tai jostain tehdystä toimenpiteestä. Uni on kevyttä ja aamulla herätessä tuntuu, ettei ole nukkunutkaan.

ARNICA:
Tämä on tunnettu lääkeaine heille, joilla on mustelmia tai muita vammoja ja heille, jotka ovat olleet onnettomuudessa, rajuissa ponnistuksissa tai fyysisissä kuormituksissa. Yliväsynyt ja käy ylikierroksilla, eikä saa unta. Voi tuntea olonsa ihan hakatuksi ja sänky tuntuu liian kovalta. Hyvä lääkeaine unettomuuteen, joka johtuu aikaerosta ja muista Jetlag oireista kärsiville.

COFFEA CRUDA: (homeopaattinen kahvi)
Olo on kuin olisi juonut liikaa kahvia; rauhattomuutta, tärinää ja vaikea rauhoittua illalla. Kiihtynyt tila voi johtua urheilusta ilta-aikaan, ilosta, innostuksesta, iloisista tai huonoista uutisista. Myös päiväsaikaan paljon stimulantteja ja kahvia juovilla, myös ylirasittuneilla ihmisillä huomataan tällaista tilaa. Illalla nukkumaan mennessä, vaikka kuinka väsyttäisi, mieli on hyvinkin hereillä ja täynnä ideoita.

NUX VOMICA:
Nukahtaa helposti, mutta herää yöllä kello 3–4 aikaan ja alkaa miettiä työasioita tai tekemättömiä asioita. Kun heräämisen hetki lähenee, tuntee että voisi vihdoinkin nukahtaa, mutta joutuukin nousemaan sängystä ylös ärtyneenä ja väsyneenä. Unettomuutta liiallisesta työnteosta, stressistä tai opiskelusta. Tyypillinen Nux vomica -potilas on ärtynyt, suuttuu helposti ja on kärsimätön. Hän tarvitsee paljon erilaisia stimulantteja, mm. kahvia, tupakkaa ja alkoholia.

STAPHYSAGRIA:
Unettomuutta suuttumuksen, nöyryytyksen tai tappelun jälkeen. Kun jostain syystä tuntee, että hänen tunteitaan on loukattu ja tukahduttaa kiukkunsa. Illalla ei saa unta miettien tapahtumia.

IGNATIA: unettomuus johtuu voimakkaasta surusta esim. ero, läheisen sairaus, kuolema

GELSEMIUM: tulevan tapahtuman kuten kokeen tai esiintymisen jännittäminen

KALI PHOS: murehtiminen ja liiallinen opiskelu tai muu aivoponnistelu ja siitä johtuva uupumus

COCCULUS: uupumuksen aiheuttamaan unettomuuteen; jos yöt kuluvat valvoen ja hoitaen sairaita perheenäseniä tai potilaita töissä

CHAMOMILLA: unettomuus johtuen kovista kivuista mm. kuukautiset, hammassäryt; vauvoille joilla on hampaat puhkeamassa ja jotka vaativat hytkyttelyä öisin.

Unettomuuteen sopivia aineita on niin paljon, että on mahdotonta luetella tässä kaikki. Jos uniongelmat jatkuvat, parhaan avun homeopatiasta saa tarkastelemalla uniongelmaa kokonaisvaltaisesti rakennehoidossa, jossa selvitetään fyysisten yksityiskohtien lisäksi myös henkiset ja muut syyt, jotka otetaan huomioon kun valitaan yksilöllinen aine.

* Konsultoi aina lääkäriä ravintolisien käytöstä mikäli sinulla on käytössä reseptilääkkeitä ja/tai kroonista sairautta!

Lähteet:
Brewer S., Luontaistuotteet Ensyklopedia, 2017
Biohakkerit
Dr. Reckeweg Tuoteseloste
http://homeopatiainfo.fi

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke: Tässä artikkelissa annetut tiedot eivät ole tarkoitettu diagnosoimaan, hoitamaan, parantamaan tai ehkäisemään sairauksia. Se ei korvaa terveydenhuollon tarjoajan kanssa tapahtuvaa vastaanottoa tai konsultaatiota, eikä sitä pidä tulkita lääketieteellisenä neuvona. Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään tietoisuutta ja ymmärrystä unesta.